Gázpalackok és napos csibék autózás közben

Az örömautózás kifejezés sok mindenre vonatkozhat, elvileg arra is mondják, amikor Forma 1-es pályán végigmehet valaki. Én sosem szerettem azt a sportot, nekem valahogy annyira unalmas nézni. Csupán a figyelésből nem tudom átérezni a sebességet. Biztos vagyok benne, hogy pilótaként az autóban ülve csodálatos érzés, és ezt teljesen meg is értem, de aki nézi, azt valahogy nem tudom, tőlem távol áll. De azért persze kipróbálnám az autót egy körre, vagy inkább többre, ha lenne rá lehetőségem, nem gondolkodnék. Igazából még sosem voltam kint versenyen, szóval lényegében a TV nézésről beszélek, kint a Hungaroring-nek azért biztosan izgalmasabb és másmilyen hangulata van, a sok ember között.

A legtöbb mérkőzésen a tömeg együtt szurkolása adja meg a hangulatot, az egyedi atmoszférát, szóval lehet, hogy egyszer kimegyek majd verseny autópályára is. A sima autózás viszont nálam óriási sebesség nélkül is örömautózás számba megy. A barátom nagyon szeret vezetni, úgyhogy gyakran megyünk el kirándulni autóval. Kirándulni is szeretünk, de azt a részt is nagyon, amikor csak ülünk az autóban, együtt vagyunk, megy a rádió néha, beszélgetünk, nézzük a tájat (persze inkább én), aztán néha elalszom, mert biztonságban érzem magam. És nincs semmi előttünk, csak a táj és néhány kocsi, aztán megállunk kávézni egy benzinkúton, vagy valamilyen ismeretlen helyen.

Ilyenkor szeretünk újabb kis vendéglőket, éttermeket is felfedezni. Meg persze új embereket megismerni, látni azt a másik kultúrát, egyszóval mindent, ami újdonság, amit még nem láttunk. Az is előfordul, hogy visszamegyünk egy helyre, amit megkedveltünk. Utazó típusok vagyunk. A barátom pedig, mivel gépészmérnök, nagyon szeret szakmai dolgokról beszélgetni, de emellett ért a kőműves és felújító munkákhoz is, szóval gyakorlatilag bárhova megyünk, valamihez hozzá tud szólni, amit lát. Egyszer Budapest környékére mentünk autózni, megálltunk egy kis bolt mellett, egy elhagyottabb részen, és bementünk, kíváncsiak voltunk, vajon mit találunk bent.

Egy veszekedő idősebb házaspár állt a pult két oldalán, éppen azon vitatkoztak, hogy honnan tudnának a leggyorsabban PB gázpalackot szerezni, a bácsinak valamiért szüksége volt rá. A barátomból pedig előlépett a szakember, egyből odaállt és felajánlotta, hogy segít, mert ismer egy olyan helyet, egy gázpalackfutár céget, ahol találnak PB gázt, de még oxigént, vagy argon, szén-dioxidot vagy héliumot, nitrogént, acetilént. Elmondta, hogy már rendelt innen és ki is szállítják, cserélnek és töltenek is, de újonnan is lehet venni, és hogy nagyon biztonságos, és ami a legjobb, a lakossági méretektől kezdve ipari mennyiségig adnak el és szállítanak gázpalackokat. A bácsi nagyon megörült, úgyhogy a barátom megmutatta a weboldalt, meg az interneten rendelés fortélyait, és azért a biztonság kedvéért a telefonszámot is kiírták.

A barátom imád segíteni, főleg ha olyan dologról van szó, ami bármilyen szinten kapcsolódik az érdeklődési köréhez, munkájához. A bácsival még egy jó húsz percig nézegették a PB gázpalackokat, aztán a megrendelésben is segített neki, addig én a nénivel tárgyaltam, hátravitt az udvarba, és megmutatta, hogy vannak náluk napos csibék. Imádom az állatokat, úgyhogy én teljesen odavoltam! El sem akartam indulni, szóval nem bántam, hogy a barátom és a bácsi hosszasan beszélgetnek, és adják át egymásnak a tudást.

A néni annyira kedves volt, hogy még két kávét is főzött nekünk, és a hátsó udvarban együtt megittuk, addig a fiuk vigyázott a boltra. Azt mondták, kevés ennyire segítőkész és kedves ember jött feléjük mostanában, és nagyon örülnek a társaságnak, annak meg főleg, hogy véget vetettünk a vitájuknak és ilyen gyorsan megoldódott a problémájuk. Mi ugyanezt éreztük, mivel szeretünk ismerkedni is, segíteni is, és kávét inni is kedves emberek között. Meséltek még magukról egy kicsit, elmondták, hogy a közelben milyen látnivalók vannak és milyen titkos rejtekhelyek, amiket érdemes megnézni, és hogy hol áll a legfinomabb gyümölcsöt termő birsalmafa, de a lelkünkre kötötték, hogy ezt nem adhatjuk tovább. Megígértük, megköszöntünk mindent, és újabb élményekkel gazdagodva folytattuk az örömautózást.