Bánatos örömautózás, nagy veszteségekkel

Kicsit felelősnek tartom magam a történtekért, de azért reálisan gondolkodva tudom, hogy nem tehetek róla: mégis olyan, mintha a legjobb barátom miatta vesztette volna el a fogát, és szorulna fog implantátum beültetésére. Én fizettem be ugyanis arra az örömautózásra, ami végül abban a szerencsétlen balesetben végződött, ami miatt fogorvoshoz kellett járnia… Bár csak a jószándék vezérelt, mégis fogpótlás lett a vége.

Péterről, a barátomról mindenki tudja, hogy nagyon szereti az autókat, ezért tökéletes születésnapi ajándéknak tűnt, hogy egy fizetett kocsikázáson vehessen részt, egy teljesen új Tesla modellben, ami a piacon még nem is elérhető. A városban már vannak ilyen lehetőségek, ahol egy bizonyos összegért cserébe ugyanúgy, mint egy limuzinos körutazáson, elvisznek téged kocsival valahova, és élvezheted, hogy mindenki téged néz az utcán.

Arra egyáltalán nem számítottunk, hogy végül baleset lesz a vége. Az egyetlen szerencse, hogy nem Péter vezetett éppen akkor, hanem ő a tetőablakon kihajolva nézegetett körbe, így nem lehetett semmiért felelőssé tenni: egyértelműen az eléjük bevágó autó volt a hibás. A hirtelen fékezés miatt azonban barátom elvesztette egyensúlyát, és elesve olyan erősen beütötte a fogát, hogy az kitört a helyéről, és csak egy borzalmasan fájó sebet hagyott maga után.

Természetesen mikor hallottam mi történt, borzasztóan éreztem magam. Az eset után először elment a körzeti fogorvosához egy gyors ellenőrzésre, majd engem hívott fel, hogy elmondja a történetet: ő láthatóan egyáltalán nem haragudott, de én mindent felajánlottam, hogy kompenzáljam őt. Például biztos voltam benne, hogy az akkori fogorvosához nem mehet vissza, főleg nem azok után, amit mesélt róla – még a baleset után is másfél órát kellett várakoznia, csak hogy ellenőrizzék a még sebes száját. Mennyi időt kellene akkor várnia, mire egy fogpótlást rendesen kiviteleznek?

Azonnal ajánlottam neki inkább a saját fogorvosomat, és azt is, hogy a fogpótlás árak miatt ne aggódjon, mert mindent fedezni fogok, ha már miattam állt elő ez a helyzet. Ezt azonban semmiképpen se akarta elfogadni, mivel ő kötötte az ebet a karóhoz, hogy én semmiről se tehetek. Abban legalább szerencsére egyetértett, hogy az állami fogorvosával nem lehet együtt dolgozni, és megígérte, hogy bejelentkezik az én fogorvosomhoz.

Sikerült is időpontot egyeztetniük, és valóban bevált az, amit mondtam: itt tényleg vártak rá, és nem várakoztatták órákon keresztül, mint ahogy máshol tennék. És természetesen a kezelés is sokkal jobb hangulatban telt, az állapotfelmérés alapos és precíz volt, és elég hamar már a pontos fogpótlás árak is szóba kerülhettek, amit ahhoz tudtak igazítani, hogy neki milyen igényei vannak.

Bár sok szempontból jobb lett volna az implantátum mellett dönteni, a barátom végül inkább egy híd elkészítését választotta. Mivel a szája hátsó felében történt a sérülés, nem számított neki, hogy hogyan néz ki, és amiatt se aggódott, hogy nem ápolná rendesen. Eddig is mindig használt fogselymet, szájvizet, mostantól legfeljebb egy kicsit alaposabban csinálja, hogy a lehető legtovább megőrizze a fogpótlásának az állapotát.

Annak örülök legalább, hogy elvileg a fogpótlás árak nem befolyásolták ebben a döntésben: így is állította, hogy az a hely volt a legolcsóbb, amit én ajánlottam neki. Úgy néz ki, hogy így viszont sikerült elérni azt, hogy ne egy nagyon rossz élményként maradjon meg benne az eset: maguk a kezelések is jók volt, és az örömautózás – már ameddig tartott – pedig mindenképp felejthetetlen élmény marad.