Az utazók rémálma: az afta. Van megoldás?

Imádok utazni, új városokat látni, kis részleteket megismerni az emberek életéből, érezni a város atmoszféráját, én nem az a típus vagyok, aki megnézi a kötelező látványosságokat és hazamegy a hotel medencéjébe pancsolni. Én az vagyok, aki (persze én is szeretem a wellness részlegeket, félreértés ne essék) szereti benne érezni magát a körforgásban, része lenni a város vérkeringésének, jobban érdekel sokszor egy kis ingoványos, helyi utca ottani beszélgető lakosokkal és természetes közeggel, mint a híres templom márvány padlója. Más szóval ilyenkor igyekszem nem csak a kulturális megállókat meglátogatni, hanem magamba szívni a helyi illatokat, ritmust, amitől él a város, és nem csak azt, amit a turistáknak mutatni próbálnak a nagy cégek. Nyáron tervezünk egy Belgium-Hollandia autós túrát.

Oda vagyok a tengerpartért (nyaralási célpontra gondolok), de lenyűgözőnek tartom az északi országokat is. Fél évet éltem is Brugesben, Belgium egyik kis gyöngyszemében, és mindenképpen vissza szeretnék menni, meglátogatni. És itt jön az, hogy nem csak a látnivalók érdekelnek, hiszen hat hónap alatt egyetlen egyszer sem mentem fel a Belfried torony tetejére, amit minden 2-3 napot itt töltő turista megtesz. Voltam viszont a legeldugottabb csokoládéboltban, kóstoltam egy kis sörözőben a híres belga sörök közül igazán különlegeseket, bejártam biciklivel a város középkori belvárosi részét és fákkal övezett, malmokkal tarkított külsejét is. Fél évig használtam a diákok által bérelhető sárga biciklit, tömérdek alkalommal voltam az egyetlen zenés szórakozóhelyen, a Katedrak-ban, ahol egyébként nem igazán kedvelik a külsősöket, de azért megbarátkoztunk. Ezt a sok élményt, szép emléket szeretném nyáron megmutatni a barátomnak is. Közbevezetni, hogy ő is lássa a kis és nagy dolgokat, akkori életem legszebb helyszíneit.

Viszont kicsit bizonytalanok vagyunk abban, hogy ha két hétre megyünk oda, pontosan hogyan is csináljuk? Mit vigyünk magunkkal? Mennyi ruha kell? Vajon lesz olyan meleg az északi tenger nyáron, hogy megmártózzunk? Ételt vigyünk? Vagy az megromlik? Egy tekintetben azonban egyetértünk, mivel hogy majdhogynem hátizsákos túra, csak autóval, a higiéniai eszközökre nagyon fogunk figyelni. Hogy mindenképpen legyen nálunk kézfertőtlenítő, több törölköző, zsebszappan, jód, két fogkefe, két fogkrém, ha az egyik elveszne, és a legfontosabb, az anaftin. Amikor ugyanis folyton kint vagy és mindennel érintkezel, főként, ha hajlamos vagy rá, nagyon könnyű aftát összeszedni.

Nekem nem egyszer keserítette meg a nyaralásomat, vagy akár mindennapokat, hogy a fájdalmas hólyag megjelent a számban, így nem tudtam azt és úgy enni, és inni, amit szerettem volna, és ahogyan. A barátom is hajlamos rá, ezért ebből biztosan betárazunk. A készítmény nem csak véd a fertőzésektől, de csillapítja a fájdalmat, és ami a legfontosabb, hogy nem csíp! Azt hiszem, sokan ismerjük az érzést, amikor az égő, szúró érzés a szánkban csak rosszabb lesz attól, hogy mondjuk, sokat beszélünk, de az igazi fájdalom akkor kép fel, amikor az első hagymás rostélyos vagy erős pistás falatot megesszük.

A forró teáról, alkoholos italról vagy hideg fagyiról ne is beszéljünk. A nyálkahártya a szájban nagyon érzékeny a sok kis idegvégződés miatt. Most már tudományosan is igazolt tény, hogy az aloe vera és hilauronsav sok jótékony hatással bírnak, előbbi csökkenti a gyulladás és elősegíti a sebgyógyulást, utóbbi pedig hidratálja a nyálkahártyát, támogatja a szöveti regenerációt. Az anaftin gélt könnyű használni, de persze nem lehet közöset, nehogy egymást megfertőzze két ember. Fájdalomcsillapító, mert a fekélyen egy olyan filmréteget képez, ami megvédi a kis idegvégződéseket az irritációtól, és felülfertőződés sem lesz. Ezért az összetevőknek köszönhetően egyből érezni lehet a változást, és rövid időn belül a javulást. Mindent igyekszünk a lehető legegyszerűbben, praktikusabban beszerezni, ezért egyszerre megrendeljük az összes szükséges dolgot egy online felületről, így sokkal egyszerűbb, hiszen mindent megtalálunk, ami kell, és 1-2 napon belül házhoz is szállítják. Ezek nélkül nem is indulnánk el. Még szerencse, hogy előrelátók vagyunk, hogy később semmi ne állhasson az utunkba. Jövünk, Bruges!