Autókázás, napelemek

A párommal imádunk kocsikázni. Mindketten szeretjük az autókat, ez is hozott össze minket. Egy autó kiállításon találkoztunk évekkel ezelőtt, ott szökkent szárnyba a szerelmünk. Azóta is együtt vagyunk, és közösen élünk a szenvedélyünknek.

Ez úgy testesül meg az életünkben, hogy amikor csak tehetünk, autóba pattanunk, és elmegyünk kirándulni. Van, amikor várost nézünk, van, amikor erdei barangolásra adjuk a fejünket, de a célállomást mindig autóval közelítjük meg. Sok embernek az utazás a szükséges kellemetlenség ahhoz, hogy elérjék az úti céljukat, de mi minden pillanatát élvezzük a négy keréken való suhanásnak. Nekünk már ez is a kikapcsolódás része.

Amikor nyaralni megyünk, akár itthon, akár külföldön, akkor is mindig autóval megyünk. Igyekszünk olyan helyeket választani, amik könnyen megközelíthetőek autóval is. Egyikünknek sem okoz gondot akár két napig autózni ahhoz, hogy végül megérkezzünk a nyaralás helyszínére. Természetesen, ha olyan helyre megyünk (mint például tavaly Tunéziába mentünk), amit nehéz, vagy egyszerűen lehetetlen autóval elérni, akkor a repülővel megyünk, de igyekszünk autóval elérhető helyeket kiválasztani.

Persze külföldi kiruccanásra ritkán van lehetőségünk, így a legtöbbször belföldön kocsikázunk. Szinte minden hétvégén autóba pattanunk, és bejárjuk a környéket. A múltkor a Balaton partján szeltük az utakat. A másik, amit még nem említettem, hogy nekünk az út közbeni nézelődés is nagyon fontos, ezért ilyen rövidebb kiruccanásokkor sosem autópályán megyünk, hanem körülnézünk az útba eső falvakban, kisvárosokban is.

Tehát ott tartottam, hogy az északi parton mentünk, amikor az egymást érő városokban és falukban felfedeztünk egy – számunkra – különös dolgot. Elég sok ház tetején láttunk napelemeket. Érdekes volt, mert ott, ahol mi lakunk ezek nem elterjedtek, sosem láttunk még a mi városrészünkben napelemmel felszerelt házat.

Elkezdtünk erről beszélgetni a párommal. Kiderült, hogy sem ő, sem én nem tudunk sokat a napelemekről, pedig tulajdonképpen érdekel a dolog. Annyit már tudtunk róluk, hogy csökkenteni lehet a rezsit egy ilyen rendszerrel, de márt nagyon nem.

Ezért rákerestem a neten, hogy amíg megyünk, okosodjunk is egy kicsit. Sok oldalt végigpörgettem, de egyiken sem volt túl sok érdemi információ, vagy nem volt átláthatóan összeszedve. Végül találtam egy szuper honlapot, ami mindkét kitételnek megfelelt. Teljesen jól összefoglalja a tudnivalókat, és még ki is lehet igazodni köztük.

Először is megtudhatjuk, amit már mi is tudtunk, hogy ezzel a rendszerrel jelentősen lehet csökkenteni a rezsi költségeit, és nagyon környezetbarát megoldás, hiszen megújuló energiaforrás felhasználásáról van szó.

A továbbiakban betekintést kapunk a napelemek működésének hogyanjairól, de ezzel most nem untatnék senkit (kő kemény fizikáról van ugyanis szó), inkább kiszedtem belőle a számomra érdekes és fontos tényeket. Ilyen például, hogy ezek a napelemek a fény energiáját alakítják át elektromos energiává. De nem csak a Nap fényét tudják hasznosítani, hanem a szórt fényt és a mesterséges fényt is, így nem csak a napsütéses órák alatt működik a rendszer, hanem szinte állandóan. Ez is hozzájárul ahhoz, minél hatékonyabb legyen ez a rendszer.

Ezen felül megtudtam azt is, hogy ezek a napelemek egyenáramot csinálnak a fényenergiából, azonban az elektromos berendezések váltóárammal működnek (na, ezt nem tudtam, lehet, hogy oda kellett volna figyelni a fizika órán, gimiben). Ezért szükség van egy bizonyos napelemes inverterre, aki az egyenből váltóáramot csinál. Szerintem nagyon érdekes.

Jó sok minden van leírva és a végletekig részletezve, ezeket már nem sorolnám fel itt. Akit érdekel, a feljebb belinkelt oldalon minden infót megtalál. Többek között olyanokat, hogy mi a különbség az 5 kw napelem rendszer és a 3 kw-os között, és kiknek ajánlják.

Továbbá segítséget kapunk ahhoz, hogy a saját ingatlanunk paramétereit felhasználva hogy tudjuk kiszámolni, hogy mennyi idő alatt térülne meg egy ilyen befektetés. És aki belevágna a dologba, rögtön tud a Pentele Solar Kft.-től árajánlatot kérni.

Nagyon szimpatikus lett nekünk ez a napelem dolog az olvasottak alapján. Még egy jó darabig ezekről beszélgettünk, és komolyan megfordult a fejünkben, hogy ha egyszer majd lesz saját családi házunk, szereltessünk rá napelemeket. Remélem, ha egyszer eljutunk odáig, tényleg meglépjük ezt a dolgot, mert szerintem nagyon hasznos a napelem.