Arra törekszünk, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk

A férjemet egy nagyon jól fizető pozícióba léptették elő a munkahelyén – meg is dolgozott érte keményen, úgyhogy megérdemelte. A mostantól befolyó plusz pénzt először is arra szeretné költeni, hogy az életünket, a lakásunkat minél környezetbarátabbá varázsoljuk, korszerűsítsük a fűtést, energiaellátást, javíttassuk meg a nyílászárókat, és még ami adódik. Először is megvett egy elektromos autót, amivel már nagyon régóta szemezett. A régi, nagyobb fogyasztású autónkat pedig eladta. Nagyon szeret kocsikázni, olykor még céltalanul is, csak a vezetés élménye miatt. Így jól jön, hogy környezetbarát autóban utazhatunk mostantól, plusz nem mennek el vagyonok a benzinre. Nagyon menő kocsi, szinte teljesen hangtalanul megy, mindenféle extrával felszerelt, teljesen biztonságos autó. Ezen kívül a következő nagyobb beruházás, amit terveztünk, az egy napelem-rendszer beszerzése a tetőre. Ehhez a lehető legprofibb céget akartuk megtalálni, úgyhogy a neten minden létező oldalt felkerestünk ezzel kapcsolatban. Találtunk egy nagyon szimpatikusat, ahol egy napelem pályázat keretében 0%-os hitelt lehet felvenni napelemekre vagy egyéb hasonló berendezésekre.

napelem pályázat

Ez a napelem pályázat nagyon jól jön azoknak a háztartásoknak, akik szeretnék javítani az ingatlanuk energiahatékonyságát és növelni a megújuló energiák felhasználását, hogy ezzel is támogassuk a környezetvédelmet. A lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretein belül 0% kamatozású hitelből vásárolhatunk napelem rendszert. Megéri befektetni, ha hosszú távra tervezünk, ugyanis 8-10 éven belül kinullázódik a villanyszámla a napelem rendszer segítségével. A napelem ugyanis több áramot termel meg, mint amit felhasználunk, ez pedig a hálózatra töltődik, amiért a szolgáltató fizetni fog nekünk. Ez az egyik oka annak, hogy a napelem használata egyre népszerűbbé válik napjainkban. A károsanyag-kibocsátást is csökkenthetjük vele, a napelem parkok szinte nem hagynak ökológiai lábnyomot.

Felvettük a céggel a kapcsolatot, kértünk árajánlatot. Ezután a kivitelező személyesen is eljött, egyrészt, hogy felmérje a tetőszerkezetet, másrészt kifaggatott minket arról, hogy mik az energiafelhasználási szokásaink és a jövőben milyen terveink vannak. Az energiafelhasználásunk változásáról azért nagyon fontos tudni, hogy ki lehessen számolni, pontosan mekkora teljesítményű inverterre lesz szükségünk a napelemek mellé. Az inverter az a szerkezet, ami a napenergiát árammá alakítja át, így ennek a zavartalan működése nagyon fontos. Az inverter az egész rendszerben a legköltségesebb elem, úgyhogy jóval előre kell tervezni, hogy ne kelljen később sort keríteni a cseréjére. A tetőt is alaposan meg kell vizsgálni, hogy el fogja-e bírni a modulokat, megfelelő-e a tájolása, nem vet rá árnyékot fa vagy épület és hasonlók. A megbeszéltek alapján el tudta készíteni a tervet a napelemhez, ami így a munkálatok befejeztével tökéletesen tud működni. A napelem pályázat segítségével mi is belevághattunk ebbe a kalandba.