A legjobb csapatépítő ötletek

Vannak, akik az örömautózást is a csapatépítőnek választják. Előfordul, hogy két-három autóval egy-egy munkahelyi kollektíva tagjai vágnak neki az utaknak, hogy egy kicsit jobban megismerkedjenek és a közös élmény összekösse őket.

Valljuk meg azonban, az ilyen passzív programok nem feltétlenül a legjobbak, ha össze szeretnénk rázni egy kicsit azokat, akik eladdig csupán egymás mellett dolgoztak az irodában. A legjobb csapatépítő ötletek azok, amelyek valamilyen aktivitást és részvételt várnak el a kollektíva tagjaitól. Érdemes olyan elfoglaltságot keresni, amelyik kimozdítja a csapatot a megszokott komfortzónából. Íme néhány ötlet, amelyik segíthet.

Balatoni programok

Csapatépítő ötletek dolgában mindig erre a cégre bízom magam. Náluk ezek az alkalmak mindig nyárra esnek, és szerintem az ő balatoni programjaik az egyik legjobbak ilyen esetben. Szerencsére rengeteg van belőlük, így aztán 1-2 évente visszatérünk hozzájuk a tervek szerint. Sőt, már szállítottam ide más céges kollektívákat is.

Az én kedvenc csapatépítő programom egyértelműen a vitorlázás. Szerintem ez nem is program, hanem varázslat… Amikor a csapattal először látogattunk el hozzájuk, írd és mondd, semmit sem tudtam a vitorlázásról, de ők úgy állították össze a csapatépítő programot, hogy simán így is élvezetes volt. Azóta már részt vettünk náluk egy kisebb tanfolyamon is, az akkori résztvevőkből páran pedig már a jogosítványszerzést fontolgatják…

A Quad túra szintén szuper elfoglaltság. Szerintem ez is olyasmi, amit mindenki szeretne kipróbálni, de magától nem biztos, hogy lenne hozzá pénze, csapata, bátorsága… Nem egy vészes árú mulatság valamilyen szervezet számára, de ha esetleg valaki egyedül vág bele, biztos, hogy rejt némi kockázatot. Így, céges rendezvényként viszont igazi élmény!

Lehet még a csapatnál evezni is. A sárkányhajózás főleg azoknak a teameknek a legjobb csapatépítő ötletek egyike, ahol sok ülős, gondolkozós programot próbáltak a hétvégébe zsúfolni. Jó dolog néha kiszabadulni az asztal és a papírok mellől és nekivágni a tükörsima Balatonnak. Jobban csúszik az ebéd és sokkal kellemesebb és hatékonyabb a további munka utána.

Indoor programok

Persze van, amikor a szabadtéri csapatépítő ötletek nem annyira működnek. Télen, vagy rossz időben nem olyan jó móka egy vitorlást igazgatni a magyar tengere. Ilyenkor jöhet az indoor csapatépítés.

A fent linkelt társaság is foglalkozik azzal, hogy zárt térben szervezzen programokat: játékokat, különleges eseményeket. Ezeket lehet kérni akkor is, ha valamilyen kinti programra készültünk velük, csak az időjárás közbeszólt, de akkor is jó szolgálatot tesznek, ha mondjuk ősszel támad kedvünk az összerázó eseményre.

Ha beltéri csapatépítést szeretnénk, érdemes felkeresni egy erre szakosodott céget. Ezeknek a szervezőknek viszont mindenképpen nézzük át a referenciáit. Sokan dolgoznak úgy, hogy valójában nem értenek az adott területhez. Szóval, jobb, ha ismerősök, barátok véleményére és élményeire hagyatkozunk.

Nagyon jó csapatépítő ötletekkel állnak elő a különböző szabadulószobák. Közöttük van olyan is, akik akár külsős helyszínen is dolgoznak, az irodában, tárgyalóban, ebédlőben is összehozzák a programot.

Érdemes a különböző játszóházak kínálatát is megnézni. Sokszor inkább gyerekprogramnak tűnik elsőre, amit kínálni tudnak, de rengeteg van közöttük, aki felnőtteknek is tud jó mókát biztosítani.

A hegymászó- és beltéri sport helyszínek főleg hétköznap délelőtt jelenthetnek kiváló célpontot, de érdemes néhány sportegyesülettel is felvenni a kapcsolatot. A curling sport hazai képviselői, de sokszor más jégcsarnokok is szívesen vállalják, hogy egy-egy rendezvénynek otthont adnak. Talán nem a HR szakma legszigorúbb szabályai szerint zajlik majd a csapatépítés, de abban biztosak lehetünk, hogy emlékezetes lesz, amit csinálunk – ez pedig legalább akkora siker.

Étkezés, főzés

A csapatépítéseken fontos gondoskodni némi ételről és italról is. Aki aktívan dolgozik, az előbb-utóbb megéhezik és megszomjazik. Szerencsére ma már akár az ételkészítés maga is lehet csapatépítő élmény.

Ma már vannak olyan főzőiskolák és rendezvényterek is, ahol egy-egy bonyolultabb étel elkészítését simán csapatépítő élménnyé konvertálják, aztán pedig mindenki megeheti, amit főzött.. Ha kisebb létszámú és egymást jól ismerő csapatról van szó, akkor érdemes ilyen programba is belevágni egyszer. Amire jobb figyelni: a tisztaság és a bizalom itt nagyon fontos – szóval tényleg csak közeli kollégákkal igazán jó móka ilyesmit csinálni.

A disznóvágás, bográcsozás és más programok akkor működhetnek igazán jól, ha ki tudjuk ismerni egymást, és nincs közöttünk olyan, aki ételallergiás, vegetáriánus, vagy valamiért nagyon kellemetlenül érzi magát hús sütögetés közben – a vallási és érzelmi okoknak egy csapatépítő idején mindenképpen érdemes teret adni.

A csapatépítő persze akkor lesz a legsikeresebb, ha mindenki nyitottan és bizalommal áll az összejövetel elébe. Merítsünk ötleteket bárhonnan – a lényeg, hogy jó kedvű csapatot hozzunk létre és segítsük egymást, okosan, türelmesen.